Ord.

Jag tycker om ord. Det gör antagligen de flesta författare. Fina ord, vackra ord. Synonymer, nyanser. Och det kanske är bra att man har många ord på lager. För i en text måste du se till att du varierar dina ord. I bland använder man ett specifikt ord väldigt många gånger i sin text. Då gäller det att hitta synonymer till det att byta till så att läsaren inte blir störd på det ordet. För även om du tycker väldigt mycket om det så kanske inte alla gör det. Men det gäller att vara försiktig med hur man använder synonymer. Det gäller att verkligen veta vad de betyder. En författare får inte använda ett ord fel. Det är ett oförlåtligt misstag i en text. Ett fel som gör att en förläggare ratar dig direkt. Om du är osäker, kolla upp det innan du använder det. Du är författare, ord är din specialkompetens!

Då är det mer förlåtligt när du är fem år gammal. Fem år och tycker om ord. Stora ord. Min femåriga son är en babblare av rang. Det sprutar ut ord ur den pojken varje vaken sekund. En konstant ström av ord som tystnar egentligen bara när han sover eller dyker. Och då är det ju egentligen inte så konstigt att det ibland går lite väl snabbt, att det blir lite fel ibland. Ok, ganska ofta. Ja, ja jag erkänner väldigt ofta. Det brukar vara så här:

Ibland har han hört ett ord han tycker låter fint och han tänker inte låta det faktum att han inte vet vad det betyder hindra honom från att använda det. Men kan väl bara lägga in det lite var man tycker, tänker han. Då låter han så här som i torsdags förra veckan:

Sonen är rasande. (Han är fem år, detta är hans normaltillstånd just nu) Argt sätter han händerna  i midjan och stirrar på mig. Väser fram mellan sammanbitna tänder:

– Jag äl magnifik på dig, mamma!!!

Nej, han blev inte gladare när jag fick ett skrattanfall.

Ibland drar han egna slutsatser. Då låter han så här:

Dottern hoppar i soffan. Sonen som har blivit tillsagd tusen gånger att inte hoppa i soffan för den tål det inte,  är inte sen att tillrättavisa storasyster. Då låter han så här:

– Hoppa inte i soffan, den är så otålig.

Och sedan ibland blir det bara fel pga någotslags märklig ord-dyslexi jag misstänker att han lider av. När ord byts ut helt random och han inte ens hör det. De två bästa bara från helgen är de här:

1. Sonen älskar att åka skateboard. Det är hans grej. Världens bästa skateboardåkare heter Tony Hawk. Vi kollar in youtubeklipp med Tony Hawk, pratar om Tony Hawk, leker Tony Hawk, drömmer om Tony Hawk. Förutom ibland, när vi tydligen drömmer om något helt annat. I lördags var vi i skateparken. Sonen åker ramp. Ropar till mig.

– Titta mamma, jag skejtal lika bla som Gin Tonic.

Tony Hawk… Gin Tonic..same same eller?(Och han skejtar ungefär lika bra som Tony Hawk efter väldigt många Gin Tonics men inget fel på självförtroendet då)

2. (my personal favourite från den gångna veckan). I fredags halkade dottern på golvet i förskolan och slog svanskotan. Den värkte hela dagen. Sonen var lite orolig för sin storasyster. På kvällen ville han höra hur hon hade det. Han tittade på henne i tv-soffan och frågade, empatisk som han är:

– Hur mål din snöskotel?

Ja, det kanske man måste kolla ibland. Hur snöskotern mår. Hur skall man annars veta så här när vintern närmar sig.

Annonser

One thought on “Ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s